Mi a különbség a személyi hitel és a személyi kölcsön között?

Bár sokan ugyanazt értik alatta, a személyi hitel és a személyi kölcsön valójában két különböző fogalom.

A személyi hitel egy hitelkeret, melyből a rendelkezésre álló összeget bármikor felhasználhatjuk, akárcsak a hitelkártyák esetében. Ezzel ellentétben a személyi kölcsön átadott, rendelkezésre bocsátott összeg, melynél a törlesztés történhet havonta vagy egy összegben.

A személyi hitelben és a személyi kölcsönben közös, hogy mindegyikért díjat számolnak fel. A bank szempontjából a szemlyi hitel és a személyi kölcsön nagyobb kockázatot jelent, mint a tárgyi fedezettel rendelkezők. Az adós jövedelme adja a fedezetet, a munkahely elvesztése pedig időközben váratlanul is megtörténhet, a bank pedig ekkor nehezebben tudja visszaszerezni a hitelezett összeget. A kockázat mértékével párhuzamosan nő a kamat, ez adja a banknak az extra profitot, mellyel ki tudják egyenlíteni a nem fizető ügyfelek miatt veszteségeiket.

A személyi hitelek és kölcsönök rövidtávúak, így a fizetésképtelenné válás kockázata viszonylag kicsi. Igénylésükhöz nem szükséges tárgyai fedezet, csupán a foglalkoztatottságot bizonyító dokumentumok. Általában a bankok feltételei között szerepel a meghatározott idejű állandó munkaviszony.

Share This Post