Feltételek a lakás hitel igényléséhez

A lakás hitel igénylése alapos tájékozódást és hosszas mérlegelést igénylő mozzanat. Elsősorban fiatalok folyamodnak érte, akiknek nincs más lehetőségük a lakáskérdés megoldására. A lakás hitel megfelelő lehetőség ugyan, de megvannak a terhei és a maga kockázatai is.

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt sokan a saját lakás helyett az albérlet mellett döntenek. Aki mégis lakás hitelt igényel, jól át kell gondolnia, hogy milyen összegű hitelt vesz fel és mekkora összeget tud havi rendszerességgel és határidőre törleszteni.

A bankok eleve kizárják a lakás hitel igénylésből azokat, akik BAR listán szerepelnek. Az igénylő tehát csak akkor kaphat újra kölcsönt, ha a BAR listán már legalább 1 éve nem szerepel.

A bankok többsége munkáltatói igazolást kér. Bár az ingatlan önmagában is fedezet, az esetleges fizetésképtelenség miatt erre szüksége van a bankoknak. Az igénylés megkötése előtt ezért a bankok a lehető legtöbb szempontból próbálják megvizsgálni, hogy az igénylő képes lesz-e fizetni a törlesztést.

Fontos az önerő kérdése. Általában egy ingatlant hitelre megvásárolni csak akkor lehetséges, ha bizonyos százalékban önrész is rendelkezésre áll, de a gyakorlatban a magasabb havi jövedelemmel rendelkezők esetében el szoktak tekinteni az önrésztől.

A lakás hitel igénylését megelőzően célszerű mérlegelni, hogy jövedelmünkből tudjuk-e fizetni a törlesztőrészleteket, marad-e megélhetésre és probléma esetén milyen biztosítékok állnak rendelkezésünkre.

Share This Post