Céges BAR, KHR lista

A BAR lista, vagyis a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) a természetes személyek adósságainak nyilvántartása mellett a cégek adósságait is tartalmazza. A bankok így átfogó képet kaphatnak azokról az adósokról, akiknél a hitelfolyósítás fokozott kockázattal járhat.

A céges BAR lista bonyolultabb, mivel a cégek megtehetik, hogy megszűnnek és új néven alakulnak újjá. Ezért a nyilvántartás sem jelent biztosítékot a fizetésképtelen vállalkozókkal szemben. Éppen emiatt a bankok és pénzintézetek a vállalkozás mellett a tulajdonosokat, az alapítók, ügyvezetőket is megvizsgálják.

Míg a természetes személyek BAR listáján van aktív és passzív státusz, addig a céges BAR lista esetében nincs ilyen megkülönböztetés, minden bejegyzést lezártnak tekintenek a hitelek nyilvántartásán kívül. A céges BAR lista elsősorban arra szolgál, hogy nyilvántartsa a vállalkozások által felvett hiteleket és megkötött hitel jellegű szerződéseket, kiemelt hangsúlyt fektetve a 30 napot meghaladó fizetési késedelemre. A céges BAR listán tehát valamennyi hitelt igénylő cég szerepel még akkor is, ha nincs tartozása. A vállalkozások adós besorolása és ellenőrzése ezen adatok felhasználásával történik.

A céges BAR listán a határidő 5 év, vagyis a hitelszerződés megszűnése után ennyi idővel törlik az adatokat. A céges BAR listán tehát minden hiteligénylő szerepel, nem csak az adósok, ahogyan a természetes személyek esetében.

Share This Post