BAR listás lakás hitel igénylése

Gyakori, hogy valaki fizetésképtelenné válása miatt nem tudja törleszteni a hitelt. Ilyenkor az adós felkerül a BAR listára, ennek következtében pedig nem fog tudni új hitelt igényelni.

Akik fent vannak a BAR listán, nem kaphatnak hitelt, bár meg kell különböztetni aktív és passzív státuszt. Az aktív státusz azt jelenti, hogy az adósnak jelenleg is tartozása van, míg a passzív státuszú már rendezte azt valamilyen módon. Az aktív státuszú hiteligénylését automatikusan elutasítják.

A passzív BAR listás tagoknak nincs aktív tartozások, ugyanakkor nyoma van annak, hogy a törlesztéssel korábban már volt problémájuk. Ilyen státusszal azonban már lehet hitelt felvenni, de csak bizonyos idő után. Általában a bankok döntenek erről az időtartamról, sokszor az aktív státusz megszűnése után 1 évvel már fogadják a hitelgénylést.

A BAR listás aktív státusz egyértelmű kizáró ok a hitel igényléséhez, de a passzív státusz is megnehezíti az igénylést. Akik már nincsenek fenn a BAR listán, elvileg ugyanannyi eséllyel indulnak a hitel igénylésben, mint bárki más, gyakorlatban azonban a bank figyelmét nem kerül el a múltjuk.

Share This Post