A lakás hitel igénylés költségvonzata

Lakás hitel igénylést megelőzően nagy jelentősége van a kalkulációnak, hogy tisztában legyünk vele, mekkora önrészt tudunk felvállalni, milyen terhet ró anyagi helyzetünkre a lakás átvétele és berendezése. Ilyenkor bizony minden egyes forintnak megvan a maga helye.

Ára azonban a lakás hitel igénylésnek is van. A törlesztőrészleteken felül az igénylés költségeit is ki kell egyenlíteni.

A bankoknak vannak bizonyos adminisztrációs költségei, ezen felül az adásvételi szerződésnek is van díja, a lakásvásárlás után pedig kötelesek vagyunk illetéket fizetni. Konkrét összegeket nem lehet mondani, hiszen ezeket százalékos alapon állapítják meg. Az értkébecslésnek is külön díja van, ez akár több tízezer forint is lehet.

A lakás hitel megkötéséhez szükséges dokumentációk beszerzése szintén költséges, a közjegyző közreműködése kifejezetten sok pénzbe kerül. Szükség van a tulajdoni lap, valamint kertes házaknál a térkép kikérésére. Ezeknek a költségei mind az igénylőt terhelik.

Speciális esetekben a bank magára vállalja a költségeket. Ha a törlesztőrészletek egyformák, érdemes ezt is figyelembe venni a választásnál. A járulékos költségek tehát nagy anyagi terhet jelentenek a hitelt igénylőnek.

Share This Post