A céges hitelek fajtái

Sok vállalkozás van, melynek esélye sem lenne önerőből szert tenni piaci részesedésre, megoldani likviditási problémáit és nyereségessé válni. Számukra a céges hitelek jó megoldást jelenthetnek. Különböző hiteltípusok vannak, melyek eltérő feltételekkel igényelhetők, eligazodni köztük pedig nem egyszerű.

A céges hitelek legismertebb fajtája a beruházási hitel, melyet céges termelőeszköz, gép vagy ingatlan vásárlására lehet igénybe venni. A beruházási hitel minden esetben egy bizonyos projekt kiadásait hitelezi, biztosítéka maga a projekt. Elsősorban azon cégek számára ajánlott, melyek fejleszteni és kapacitásukat bővíteni szeretnék. Ezenkívül felhasználható kapcsolódó fejlesztések költségeinek fedezésére is.

A céges hitelek másik fajtája a folyószámlahitel, mellyel a rövid távú likviditási gondokat lehet orvosolni. Ilyenkor a cég az elszámolási számlájáról túlfizetést teljesíthet.

A lízingszerződések gépjármű és ingatlan vásárlására adnak lehetőséget. A lízing tulajdonképpen egy hosszútávú bérleti szerződés, melynek lejárata után a bérlő az adott lízingtárgyra elővételi jogot gyakorolhat. A vételi árat előre meghatározzák.

A forgóeszköz hitel viszonylag ismeretlen céges hitel, mely akkor jelenthet megoldást, ha egy vállalkozás önerőből nem tudja finanszírozni a forgóeszköz igényét. Ezekben az esetekben a bank részletesen ellenőrzi a vállalat pénzügyi helyzetét, tevékenységét és kilátásait.

Share This Post