A céges hitel kritériumai

A személyi és lakás hitelekkel összehasonlítva a vállalkozói hitel igénylése sokkal összetettebb folyamat. Egy céges hitelt nehezebb nyomon követni, főként összetett projektfinanszírozás esetén. A céges hiteligénylést a bankok részéről nagyon részletes vizsgálódás előzi meg saját maguk védelme érdekében.

Az elbírálás alapjául a céges pénzügyi mutatók szolgálnak, hasonlóan a jövedelemigazoláshoz a személyi hitelek esetében. Az eredménykimutatás, a mérleg, a beszámolók, a főkönyv együttesen adnak átfogó képes egy vállalkozás anyagi helyzetéről, fizetőképességének milyenségéről. Azok a cégek indulnak nagyobb eséllyel a hitelért, akik legalább 2 lezárt adóévvel rendelkeznek, melyek növekvő tendenciát mutatnak.

A bankok figyelembe veszik a vállalkozás piaci potenciálját is. Ezt a tevékenységi ágazat potenciáljának és az üzleti tervnek a vizsgálata alapján ítélik meg, ugyanakkor befolyásolhatja a beszállítók, ügyfelek, partnerek köre is.

A bankok feltérképezik a megtérülés esélyét is. Ennek azért van jelentősége, mert ha a bank úgy ítéli meg, hogy van elegendő biztosíték, kedvezőbb ajánlatot tud adni. A céges hitel a bank számára nagy kockázattal jár, ezért természetes, hogy minél több biztosítékot szeretne kapni.

A bank vizsgálja az ügyvezető személyét is, ennek során az ügyvezető múltja is szerepet játszhat, hiszen a megbízhatóságot több tényező alapján igyekeznek leszűrni.

Share This Post